Dofter som absolut borde tillverkas

I en tämligen deprimerad ekonomi är inga idéer för knasiga för att testas. Som självutnämnd spindoktor i affärsutveckling är jag inte osugen på att hjälpa konsumtionen på traven.

Ett marknadssegment som vi borde unna oss fler inköp inom är doft (gäller alla, utom möjligen min livskamrat som har en parfymsamling med fler flaskor än en medium-sized bordershop i tyska Burg). Trots allt är doft kanske det sinne som bäst väcker våra känslor. Och det säger jag som filmskapare.

Problemet är att ingen parfymör riktigt vågat ta ut svängarna det senaste seklet eller så. Allt är cederträ, rosor och analkörtel från… var det dingo? Här kommer ett par förslag på dofter som borde göras.

Acqua di kommunal simhall, 50ml, 895 kr

kommunal%252Bsimhall.jpg

Nostalgi är ett kraftfullt verktyg. Toppnoten av klor tar dig tillbaka till lek, nära-döden upplevelser och att dra ner badbyxorna till knäna för att maxa farten i vattenrutschkanan. Mellannoterna domineras av spiskummin och vitlök från kioskens grillkryddade pommes, innan en fräsch finish av blå dubbeldusch dröjer sig kvar över huden.

Be Bakfull (januarimorgon i Berlin), 50ml, 599 kr

berlinmorgon.jpg

Låt dig inte luras av flaskans fruktiga form – den här eaun lider om något av vitaminbrist. Berlinversionen av Be Bakfull är inspirerad av den där skakiga känslan som infinner sig när man kliver ut ur ett ungdomshostel efter 27 Berliner Kindl, 4 timmar i kö till Berghain och en kvarts power nap i våningssäng. En vågad mix av Döner, blöt fimp och munspelsmannens andedräkt ger dig en värdefull reboot innan det är dags att ”gå på’t igen”.

OK QA, 30 ml, 549 kr

okq8.jpg

För den trygghetsknarkande småbarnsföräldern i behov av egentid. OK QA förflyttar dig psykosomatisk till en säker plats där du gärna spenderar lite mer tid än vad som behövs: macken. Boffande ryska gatubarn kan inte ha fel – toppnoten av bensin ger en välbehövlig kick, medan mellannoterna av snus och mosbricka skänker ett lugn. I botten finns nya torkarblad och utread gb-glass som dröjer sig kvar hela vägen hem till radhuset.

Laserdome, 100 ml, 495 kr

Laserdome.jpg

För tonårskillar som desperat skulle behöva fysisk aktivitet, men bara gillar Call of Duty finns lyckligtvis ett kryphål: Laserdome. Liksom Laserdome-lokalen är förpassad till stadens finaste jättedeppiga industriområdet bör den här flaskan pryda varje ung gamers parfymbords hedersplats. En intrikat formula av rökmaskin, hot snacks och märkligt specifik techno finns nu buteljerad, exklusivt för den perfekte gentlemannen.

Skolmatsal no. 5, 30 ml, 899 kr

skolmatsal.jpg

En elegant, tidlös doft som passar både till vardag och fest. En komplex blandning av potatisbullar i värmeskåp, Blåvitt Allrengöring och fruktan skapar en klassiker för både farmor och dig. Tillverkas enligt traditionen i just din östgötska småstad där bespisningen ännu inte fått upp ögonen för gastronomiska framsteg som stekyta, färdigkokt potatis och andra smaksättare än Aromat.

För den mindre plånboken

Axe Subway, Bodyspray (okänd volym), 29,90 kr

Subway.png

Inget skriker ”Det går lika bra med selleri!” som en behållare med Axe. Varför slösa dina sekiner på avancerade, franska handplockade blommor-parfymer, när den vetenskapligt bevisat bästa lukten är den av Subway-mackeria? Vad det är som luktar så gott? Ingen vet. Bara Subway. I en perfekt bolagssymbios finns nu den oemotsägliga och endimensionella förnimmelsen tillgänglig i livsmedel- och krimskramsbutiker överallt, till priset av en dagens sub. Finns med mild eller stark ost. Vill du ha den varm är det bara att hålla en tändare framför mynningen. Varsågod!

Rituals, Doftstickor x3, 199 kr

rituals+multipack.jpg

Även hemmet bör föräras med dofter utöver det vanliga. Varför inte slå till och köpa ett trepack doftstickor till ett modest pris. Inkluderar ett set dofter som ber Gwyneth Paltrows vaginaljus att ta sig i röven:

The Ritual of Ishall : Topp av tigerbalsam, mellanregister av pingvinstänger och botten av suspensoar.

The Ritual of Amalfi : Som din medelhavssemester, fast utan självbedrägeri – Varma sopor, pasta Vongole och roadrage.

The Ritual of Gävle : Vågad sammansättning av Takida, Bajs och Ahlgrens bilar (rosa).