Underbart meningslös aktivitet: World Cup of Flags

VISST är det väl härligt att göra något meningslöst?

Ha en egenkonsert med vinglasgnidningar, prova ekot i garderoben, snurra på ett päron. Små vansinnigt onödiga grejer som uppkommer i en perfect storm av vanlisdamp och för mycket fritid är ett andhål i Carpe Diem-samhället.

Joanna skrev för något år sen en artikel om att “ha tråkigt” – ett nära besläktat ämne. Hon intervjuade Schyffert om att lägga långa drypande spottloskor på järnvägsspåret och kunde via någon beteendeforskare leda i bevis att det var bra för kreativiteten att inte ha en smartphone att gå till under de 90 sekunder din kompis springer på muggen under en AW.

På samma sätt tror jag att de inte nödvändigtvis tråkiga – men totalt meningslösa – aktiviteterna är bra. Här kommer ett tips: World Cup of Flags på Twitter.

Skärmavbild 2020-05-08 kl. 16.32.37.png

För de som inte klarar av att tolka det extremt självförklarande konceptet: Twitter ska tillsammans utse den snyggaste flaggan i världen. En självklart konsekvens av att fotbolls-em har ställts in. Passar perfekt för oss (kanske framförallt manliga?) flaggnördar, som i brist på att få skryta om att vi vet vilken som är vilken, åtminstone få säga vilken som är snyggast.

Följarantalet är inte stort, men engagerat. I kommentatorsfältet diskuteras världspolitik – och huruvida den påverkar utgången (USA och Israel åkte ut snabbt, de flesta nordiska länder tog sig till slutspel vilket skapade konspirationsteorier).

Men. Det finns också otroligt välartikulerade argument för vad som gör en flagga fin eller ful. Pöbeln kanske faller för vad som helst som är annorlunda – att Nepals flagga ser ut som en orienteringssnitsel, t.ex. – medan finsmakarna kan uppskatta minimalism, tradition och symbolik.

Väldigt kul. Och meningslöst.

Sverige då? Efter att ha gått igenom en av de 28 grupperna utan större problem åkte vi ut i 64-delsfinal mot Kongo-Kinshasa. Det svider värre än Henri Camaras golden goal i Japan 2002.

Skärmavbild 2020-05-08 kl. 16.49.41.png

Min topp tre favoriter är de tre S:en. Seychellerna, Sydafrika, Storbritannien. Men just nu pekar allt på att Zimbabwe tar hem hela skiten via en massiv bot-påverkanskampanj. Det är helt sant. En spännande utveckling i en totalt meningslös tävling.